Menu
Your Cart

Makyaj Uygulayıcısı Seviye 3

BELGELENDİRME ŞARTLARI

16UY0242-3 MAKYAJ

Bu yeterlilik Makyaj Uygulayıcısı (Seviye 3) mesleğinin eğitim almış ve nitelik kazandırılmış kişiler tarafından yürütülmesi ve çalışmalarda kalitenin artırılması için;

· Adayların sahip olması gereken nitelikleri, bilgi, beceri ve yetkinlikleri tanımlamak,

· Adayların, geçerli ve güvenilir bir belge ile mesleki yeterliliğini kanıtlamasına olanak vermek,

 · Eğitim sistemine, sınav ve belgelendirme kuruluşlarına referans ve kaynak oluşturmak amacıyla hazırlanmıştır

  

Birimlerin Gruplandırılma Alternatifleri ve İlave Öğrenme Çıktıları

Alternatif-1: A1 ve B1

 Bu alternatifte tanımlanan birimleri elde ederek Makyaj Uygulayıcısı (Seviye 3) Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olan kişiler, standart makyaj uygulamalarında mesleki yeterliliğe sahip kişilerdir.

 

Alternatif-2: A1 ve B2

Bu alternatifte tanımlanan birimleri elde ederek Makyaj Uygulayıcısı (Seviye 3) Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olan kişiler, kalıcı makyaj uygulamalarında mesleki yeterliliğe sahip kişilerdir

 

Alternatif-3: A1, B1 ve B2

Bu alternatifte tanımlanan birimleri elde ederek Makyaj Uygulayıcısı (Seviye 3) Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olan kişiler, hem standart makyaj hem de kalıcı makyaj uygulamalarında mesleki yeterliliğe sahip kişilerdir.

 

Herhangi bir alternatifte belge almış adaylar, başarılı oldukları birimlerin geçerlilik süresi içerisinde diğerine başvurdukları takdirde, ulusal yeterlilikte herhangi bir değişiklik yapılmamış ise belgelendikleri alternatif(ler) ile başvurdukları alternatif(ler)de ortak olan birim(ler)deki başarıları geçerli sayılarak, bu birim(ler)den muaf tutulurlar

  

Zorunlu Birimler

 

16UY0242-3/A1 İş Süreçlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre Koruma, Organizasyon

 

Seçmeli Birimler

 

16UY0242-3/B1 Standart Makyaj Uygulamaları

16UY0242-3/B2 Kalıcı Makyaj Uygulamaları

 

  

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Makyaj Uygulayıcısı (Seviye 3) Mesleki Yeterlilik Belgesini elde etmek isteyen adaylar birimlerde tanımlanan sınavlara tabi tutulur. Adayların yeterlilik belgesini alabilmeleri için yeterlilik birimlerinde tanımlanan sınavlardan başarılı olmaları şartı vardır. “11-c) Birimlerin Gruplandırılma Alternatifleri ve İlave Öğrenme Çıktıları” kısmında belirtilen alternatifler arasından birini seçecek olan aday, seçtiği alternatife ait yeterlilik birimleri için hazırlanmış sınavlara girer. Yeterlilik birimlerindeki teorik ve performansa dayalı sınavlar, her bir birim için ayrı ayrı yapılabileceği gibi birlikte de yapılabilir. Ancak her birimin değerlendirmesi bağımsız yapılmalıdır. Yeterlilik birimlerinin geçerlilik süresi, birimin başarıldığı tarihten itibaren 2 yıldır. Yeterlilik birimlerinin birleştirilerek bir yeterliliğin elde edilebilmesi için tüm birimlerin geçerliliğini koruyor olması gerekmektedir

BELGE YENİLEMEDE UYGULANACAK ÖLÇMEDEĞERLENDİRME YÖNTEMİ

Beş (5) yıllık geçerlilik süresinin sonunda belge sahibinin performansı aşağıda tanımlanan yöntemlerden en az biri kullanılarak değerlendirmeye tabi tutulur;

 a) 5 yıl belge geçerlilik süresi içerisinde toplamda en az iki yıl veya son altı ay boyunca ilgili alanda çalıştığını gösteren kayıtları (hizmet dökümü, referans yazısı/mektubu, sözleşme, fatura, portfolyo, vb.) sunmak,

b) Yeterlilik kapsamında yer alan yeterlilik birimleri için tanımlanan uygulama sınavlarına katılmak. Değerlendirme sonucu olumlu olan adayların belge geçerlilik süreleri 5 yıl daha uzatılır.

16UY0242-3/A1 İş Süreçlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre Koruma, Organizasyon

BG.1 Tehlike ve risk terimlerinin anlamsal olarak farkını ayırt eder.

BG.2 Çalışma süreçlerinde ve alanlarındaki iş ekipmanları ve malzemelerden (kesici ve delici iş aletleri, elektrikli cihazlar, aydınlatma donanımları, yanıcı, oksitleyici, patlayıcı kozmetik ve diğer malzemeler, vb.) kaynaklanabilecek tehlike ve riskleri ile bunlara uygun önlemleri ayırt eder

BG.3 Çalışma alanlarında çevre açısından riskli durum, malzeme, materyalleri ayırt eder.

BG.4 Çalışma alanlarında, oluşan atıkların (kimyasal atıklar, diğer dönüşümlü-dönüşümsüz atıklar, vb.) kontrolü, tasnifi ve bertarafına ilişkin kuralları gerekçeleri ile açıklar.

BG.5 Hijyen, dezenfeksiyon, sterilizasyon, sanitasyon terimlerinin anlamsal olarak farklarını ayırt eder.

BG.6 İş ekipmanlarının temizlik ve dezenfeksiyonuna dair işlemleri ve yöntemlerini açıklar.

BG.7 Çalışma süreçlerinde kişisel bakım uygulamaları ile kullanılması gereken KKD’leri ve kullanım gerekçelerini açıklar

BG.8 Standart makyaj bölgesinde (yüz ve dekolte bölgesi), makyaj için sakınca oluşturacak durumları (açık yara, sivilce, et beni, vb. cilt sorunları) ayırt eder.

BG.9 Alerjik cilt hastalıklarının belirtilerini ve makyaj uygulamalarında ortaya çıktığında uygulanacak ilk önlemleri (yıkama vb.) ayırt eder.

BG.10 Cilt sağlığı ve bakımı için günlük uygulanması gereken önlemleri açıklar

BG.11 Bulaşıcı deri hastalıklarından korunma yollarını ayırt eder

BG.12 İlkyardımın temel ilke ve kurallarını açıklar

BG.13 Periyodik sağlık muayenelerinin gerekçesini ve yasal kuralını açıklar

BG.14 Bir iş yerinin acil durum planlamasında yer alması gereken temel önlemleri açıklar.

BG.15 Yangın tüplerinin dolum ve kullanım özelliklerini açıklar.

BG.16 İş süreçlerinde kullanılan iş ekipmanlarının ve malzemelerin (kesici ve delici iş aletleri, elektrikli cihazlar, aydınlatma donanımları, yanıcı, oksitleyici, patlayıcı kozmetik ve diğer malzemeler, vb. ) niteliksel ve niceliksel olarak kullanıma uygunluk özelliklerini açıklar.

BG.17 İş süreçlerinde kullanılan iş ekipmanlarının ve malzemelerin (makyaj kalemleri, farlar, rujlar, cilt makyajı malzemeleri, göz ve dudak kalemleri, ıslak mendil, pamuk, kulak çubuğu, vb.) özelliklerine göre, muhafaza koşullarını açıklar.

BG.18 İş süreçlerinde kullanılan iş ekipmanlarının işlevsellik kontrollerini ve günlük, genel bakım uygulamalarını teknik talimatlarına göre açıklar.

BG.19 İş süreçlerinde kullanılan iş ekipmanlarının hata ve arıza tespiti ve önlemlerini açıklar

BG.20 Mesleki uygulamalarda, müşteri ilişkilerinin temel ilkelerini ve müşteri psikolojisine uygun davranma, zor müşteri ile baş etme yöntemlerini açıklar.

BG.21 İş süreçleri ve yapılacak işlemle ile ilgili alınması (kimlik, iletişim, zaman-randevu, sağlık, yapılan uygulamalar vb.) ve verilmesi (uygulanacak işlem ve basamakları, yüz-makyaj uyumu, makyajın kullanım amacına bağlı bilgi ve öneriler vb.) gereken kritik müşteri bilgilerini ayırt eder.

BG.22 Müşteriye satılacak ürünler için; tanıtım, satış ve satış kapatma uygulamalarının temel tekniklerini açıklar

BG.23 Makyaj uygulama süreçlerinde kaliteyi belirleyen temel unsurları (sağlık ve hijyen, müşteri memnuniyeti, tekniklerde ustalık ve hata giderme vb.) ve önemini açıklar.

BG.24 Makyaj uygulamaları ile ilgili olası müşteri şikâyetlerinin nedenlerini ve önlemlerini belirler

 

16UY0242-3/B1 Standart Makyaj Uygulamaları

BG.1 Yüzün kas, kemik, oransal yapısı ve yüz şekilleri olarak temel anatomik ve fizyolojik özelliklerini açıklar.

BG.2 Cildin yapısı, cilt tipleri olarak temel anatomik ve fizyolojik özelliklerini açıklar

BG.3 Makyaj uygulamaları kapsamında renk gruplarını (ana, ara, sıcak, soğuk, tamamlayıcı, zıt renkler) ve uyumlarını açıklar

BG.4 Işığın renkler üzerinde ve makyajdaki etkisini açıklar.

BG.5 Yüzün genel şekli (üçgen, kare, ters üçgen, oval vb.) ve göz, burun, alın, kaş, çene şekillerine göre yapılabilecek makyaj müdahalelerini belirler

BG.6 Cilt tiplerine ve özelliklerine göre makyaj uygulamalarında ve malzeme belirlemede dikkat edilmesi gereken konuları açıklar.

 

16UY0242-3/B1 Standart Makyaj Uygulamaları

BECERİ VE YETKİNLİKLER

BY.1 Çalışma alanında kullanımda olmayan kesici ve delici iş ekipmanlarını, yanıcı, oksitleyici, patlayıcı vb. kozmetikleri muhafaza altına alır.

BY.2 Elektrikli cihazları ve aydınlatma donanımlarını güvenlik talimatlarına uygun şekilde kullanır.

BY.3 Alkol içeren dezenfektan maddeleri güvenli şekilde kullanır.

*BY.4 Çalışma sürecinde temiz önlük kullanır.

BY.5 Çalışma sürecinde maske kullanır.

*BY.6 İş elbisesinin, (varsa) aksesuarlarının ve saçlarının uygulama bölgesine/bölgelerine temas etmeyecek şekilde olmasını sağlar.

*BY.7 Ellerini dezenfektan madde ile dezenfekte eder

BY.8 Çalışma ortamını ve iş ekipmanını (uygulama koltuğu/yatağı, uzman taburesi vb.) işe uygun ve rahat çalışılabilecek şekilde yerleştirir

*BY.9 Uygulama öncesi çalışma alanı ile iş ekipmanlarının temizlik/hijyen durumunu, özelliklerine uygun yöntemlerle kontrol ederek, uygunsuzlukları giderir.

BY.10 İş ekipmanları ve malzemeleri (kaş alma araç gereçleri, kalemtıraş, ayna, makyaj kalemleri, farlar, rujlar, cilt makyajı malzemeleri, ıslak mendil, pamuklu çubuk, saç bandı, temizleme sütü, tonik, nemlendirici, göz makyajı temizleyicileri, fondötenler ve süngerler, fırçalar, pudralartransparan, allıklar, rujlar, kaş, göz ve dudak kalemleri, rimeller, kirpik şekillendirme araçları vb.), yapılacak işlemlere uygun konumda, miktarda ve uzanabileceği mesafede tezgâhta düzenler.

BY.11 Müşteriyi güler yüzlü selamlayarak ve “siz” hitabı ile konuşarak, karşılayıp yönlendirir

BY.12 Müşteriye ikramda bulunur (teklif eder).

BY.13 Çalışma koltuğunu, müşterinin rahat edebileceği ve kendisinin rahat çalışılabileceği seviyeye getirir.

BY.14 İşlemin türüne uygun malzemeleri müşteriyi rahatsız etmeyecek şekilde müşteriye takar veya giydirir.

*BY.15 Makyaj uygulamasında müşteriden müşteriye bulaşmaya neden olabilecek sağlık risklerini önleyici tedbirleri alır

BY.16 İşlem sonrasında müşteriyi rahatsız etmeden ve müşteriye zarar vermeden koruyucu aparatları müşterinin üzerinden alır veya çıkarır.

*BY.17 Aydınlatmanın gece veya gündüz makyajına uygun olup olmadığını kontrol eder, uygun değil ise ayarlar

BY.18 Ten rengine uygun fondöten renk(ler)ini seçer.

BY.19 Göz şekline ve rengine uygun far, gölgeleme ve eye liner, rimel renk(ler)ini seçer.

BY.20 Ten ve göz makyajına uygun ruj ve allık renklerini seçer.

*BY.21 Seçtiği renklerin makyajın kullanılacağı ortamın ışıklandırma (gece-gündüz ve ortamın olası) durumuna uygunluğunu sağlar.

*BY.22 Müşterinin (modelin) yüz ve cilt özelliklerine göre, yapılması gereken makyaj müdahalelerini belirler.

BY.23 Müşterinin (modelin) yüz ve cilt özelliklerini yapısal olarak değerlendirerek, kullanacağı uygun makyaj malzemelerini seçer.

*BY.24 Makyajın tarzı ve renklerinin, müşterinin karakteri, yaşı, giyim tarzı/kostümü ve renklerine uygunluğunu sağlar.

BY.25 Makyaj öncesi modelin/müşterinin cildine temizlik, arındırma, hafif bakım işlemi ve gerekli nemi kazandırarak makyaja hazır hale getirir.

BY.26 Uygulanacak makyajın gerektirdiği renkteki fondöteni; kas yönüne uygun şekilde, tüyün çıkış yönüne doğru ve ters yönde olmak üzere, fazla bastırmadan, cildi tahriş etmeden, eliyle veya süngerfırça yardımıyla ya da hava tabancası (air brush) kullanarak ince bir tabaka halinde tüm bölgeye eşit şekilde sürer.

BY.27 Yüzde ön plana çıkarılmak istenen yerlere açık renk, geri planda kalması istenen yerlere koyu renk fondöteni uygular.

*BY.28 Yüzde fondöten ile yapacağı gölgelendirme ve aydınlatmaları yüzün ve gözlerin anatomik yapısına uygun olarak yapar.

*BY.29 Baz makyajı uygulamasında, ciltte örtülmesi gereken kusurlara (varsa) kamuflaj tekniklerini uygular.

BY.30 Transparan toz pudrayı; fırça veya pudra süngeri yardımıyla tüm dekolte bölgesine, kas yönüne uygun şekilde, fazla bastırmadan, cildi tahriş etmeden, ince bir tabaka halinde ve eşit yayılacak şekilde uygular

BY.31 Allığı yanak bölgesine, yüzün şekline uygun olarak, şakaklara veya kulaklara doğru, fırça yardımıyla, fazla bastırmadan uygular.

BY.32 Makyaj sonrasında, ihtiyaç duyulması halinde sabitleyici sprey ürünü, gözler kapalı durumda iken yüz, boyun ve dekolteye eşit yayılacak şekilde uygular.

BY.33 İhtiyaç duyulması halinde kaşın başlangıç ve bitiş noktalarını belirleyerek, bu noktaların dışındaki kaş tüylerini cımbız ve kaş makası yardımıyla alır.

BY.34 Kaşa cımbız ve kaş makası kullanarak kaş ve göz yapısına uygun şekli verir.

BY.35 Kaş kalemi, toz far veya su bazlı boya kullanarak kaşı belirginleştirir, varsa eksikliklerini doldurur

BY.36 Toz farla çalışıyorsa, transparan toz pudrayı, kalın bir tabaka halinde fırça veya pudra süngeri yardımıyla gözaltına uygular

BY.37 Açık renk farı kaşa kadar, göz kapağının tümüne, renk farkı olmayacak ve eşit dağılacak şekilde, elle ya da sünger veya fırça yardımıyla uygular.

*BY.38 Göz yapısının gerektirmesi halinde, gözün yapısına uygun gölgelendirmeyi, farı göz kapağı çukuruna, renk farkı olmayacak ve eşit dağılacak şekilde aplikatör veya fırça yardımıyla uygulayarak yapar.

*BY.39 Makyajda kullanılacak ana renk farı, kirpik dibinden başlayarak ve göz şekline uygun şekilde göz kapağının içine doğru uygular

*BY.40 Eye liner veya göz kalemini; gözün yapısına uygun &